Újabb 13 szövetkezeti hitelintézet csatlakozott a keresztgarancia-rendszerhez

További 13 szövetkezeti hitelintézet csatlakozott a takarékszövetkezeti keresztgarancia-rendszerhez, ezzel újabb szakaszba lépett az országos kockázati közösség kiépítése, amelyhez az integráció tagjai december 10-éig folyamatosan csatlakoznak, és amelynek révén a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai minden eddiginél nagyobb biztonságban lesznek – közölte a TakarékBank az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint a TakarékBank igazgatósága június 7-ei hatállyal újabb tizenhárom szövetkezeti hitelintézetre vonatkozóan bocsátotta ki az integráció egységes kockázatkezelési szabályzatait. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 18 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért. 

A szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai között fokozatosan életbe lépő keresztgarancia-rendszerrel lehetővé válik, hogy az ország bármely szövetkezeti hitelintézeténél elhelyezett betétekért bármely más takarékszövetkezet is helyt álljon és viszont. Az egyetemlegesség fokozatos létrehozásával a teljes integráció tőkeereje és likviditása a rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére is. 

Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét, és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját. Így minden korábbinál jóval nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai, hiszen azokért – az OBA mellett – az összes szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank és az Integrációs Szervezet teljes vagyonával áll majd helyt – hangsúlyozza a bank a közleményben.

A szövetkezeti hitelintézeti integráció teljes körű, egyetemlegességen alapuló kockázati közössége az év végéig fokozatosan épül ki az egységes kockázatkezelési szabályzatok (Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat) folyamatos bevezetésével. A TakarékBank igazgatósága folyamatosan – de legkésőbb 2014. december 10-éig – dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, illetve hogy az adott szövetkezeti hitelintézet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség. 

Az egyetemleges felelősség alapján működő kockázati közösség létrejötte a nagyobb biztonság mellett az európai jogszabályok alapján jelentős kedvezményeket biztosít az integráció tagjainak az idén életbe lépett és a korábbiaknál lényegesen szigorúbb tőketartási követelmények, az úgynevezett bázeli irányelvek – CRD IV/CRR – alapján.  A kockázati közösség tagjai eszerint nem egyedi, hanem összevont alapon tudnak megfelelni a jogszabály egyes előírásainak.

A keresztgarancia-rendszer kiépítése kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre.