A tagságra vonatkozó szabályok

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében (SZHISZ) való tagságot a szövetkezeti hitelintézeti integrációról szóló 2013. évi CXXXV. törvény  (Szhitv.) szabályozza. A törvény szerint az Integrációs Szervezet tagjai a szövetkezeti hitelintézetek, valamint az Integráció Központi Bankja (MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.) és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

Az Szhitv. szerint szövetkezeti hitelintézetnek minősülnek a takarékszövetkezetek, a hitelszövetkezetek és minden olyan egyéb hitelintézet is, amelynek működését, vagy amelynek betéteit 2013. január 1-jén Önkéntes Takarékszövetkezeti intézményvédelmi alapok valamelyike védte, valamint az a hitelintézet is, amelyet az Integrációs Szervezethez benyújtott csatlakozási kérelme alapján – a Központi Bank Igazgatóságának előzetes egyetértése, továbbá a Felügyelet (MNB) előzetes jóváhagyását követően felvettek az Integrációs Szervezetbe.

Az Integrációs Szervezet tagjai – az MFB kivételével – évente tagdíjat fizetnek az Integrációs Szervezetnek. A tagdíj éves összegét az Integrációs Szervezet közgyűlése állapítja meg, amelynek mértéke nem lehet alacsonyabb, mint a tag kockázattal súlyozott kitettségének 0,1%-a. A tagdíj megfizetésének rendjére vonatkozó részletes szabályokat az Integrációs Szervezet igazgatóságának a felhatalmazása alapján az ügyvezetés is meghatározhatja azzal, hogy az éves tagdíjat a tagdíjfizetésre kötelezettnek negyedévente kell megfizetnie.