A tagságra vonatkozó szabályok

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében (SZHISZ) való tagságot a szövetkezeti hitelintézeti integrációról szóló 2013. évi CXXXV. törvény  (Szhitv.) szabályozza. A törvény szerint az SZHISZ tagjai a szövetkezeti hitelintézetek, valamint az Integráció Központi Bankja, nevezetesen a Magyar Takarékbank Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

A törvény szerint szövetkezeti hitelintézetnek minősülnek a takarékszövetkezetek, a hitelszövetkezetek és minden olyan egyéb hitelintézet is, amelynek működését, vagy amelynek betéteit 2013. január 1-jén Önkéntes Takarékszövetkezeti intézményvédelmi alapok valamelyike védte, valamint az a hitelintézet is, amelyet az Integrációs Szervezethez benyújtott csatlakozási kérelme alapján – a Központi Bank Igazgatóságának előzetes egyetértése, továbbá a Felügyelet előzetes jóváhagyását követően felvettek az Integrációs Szervezetbe.

Az SZHISZ tagjai – az MFB kivételével – évente tagdíjat fizetnek az Integrációs Szervezetnek. A tagdíj éves mértéke a tag kockázattal súlyozott kitettségének 0,1%-a. A tagdíj megfizetésének rendjét az Integrációs Szervezet igazgatósága szabályzatban határozza meg azzal, hogy az éves tagdíjat a szövetkezeti hitelintézetnek negyedévente kell megfizetnie.