Nem tagja az integrációnak a körmendi takarék

Az új szövetkezeti hitelintézeti integráció jóval nagyobb biztonságot nyújt az ügyfelek és a takarékok részére

Nem tagja az új, országos szövetkezeti hitelintézeti integrációnak a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet, amelynek a Magyar Nemzeti Bank 2014. január 23-án visszavonta tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A takarékszövetkezet ugyanis még jóval az integrációs törvény 2013 júliusi hatályba lépése előtt, 2012 novemberében beadta bankká alakulási kérelmét a Felügyelethez. A Jógazda és a soltvadkerti takarékszövetkezet felszámolása után a körmendi eset újra felhívja a figyelmet az egységes szabályok szerint működő, tőkeerős, az ügyfelek részére minden eddiginél nagyobb biztonságot nyújtó szövetkezeti hitelintézeti integráció szükségességére.

Az integráció megújításával az állam célja az, hogy a szövetkezeti hitelintézetek hosszú távon stabil, versenyképes, biztonságosan működő pénzügyi csoporttá váljanak, és ne fordulhasson elő, hogy egyes takarékszövetkezetek felelőtlen gazdálkodásukkal veszélybe sodorják saját tagjaik és betéteseik pénzét. Ezt szolgálja az integrációhoz tartozó szövetkezeti hitelintézetek körében – neves könyvvizsgálók által végrehajtott – folyamatban lévő átvizsgálás is, melynek során felmérik a szektor szereplőinek jelenlegi állapotát és kockázati tényezőit.

Az átvizsgálás nyomán – azt követően – a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai között év végéig fokozatosan életbe lép a tagok egyetemleges felelősségén alapuló keresztgarancia-rendszer. Ezzel lehetővé válik, hogy a jövőben az ország bármely szövetkezeti hitelintézeténél elhelyezett betétekért bármely más takarékszövetkezet is helyt álljon és viszont. Az egyetemlegesség fokozatos létrehozásával a teljes integráció tőkeereje és likviditása a rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére is. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját. Így minden korábbinál jóval nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai, hiszen azokért – az OBA mellett – az összes szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank és az Integrációs Szervezet teljes vagyonával áll majd helyt.