Másfél év múlva zárulhat a takarékok integrációja

A következő három-öt évben a megújuló integráció eredményeként a jelenlegi két-háromszorosára emelkedhet a takarékok piaci részesedése, az átalakulási folyamat legfontosabb lépései 2014 végéig megtörténnek - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak a Takarékbank Zrt. vezérigazgatója.

Szabó Levente a lap hétfői számában publikált interjúban kifejtette: a Takarékbank a szektor központi bankjaként a korábbinál lényegesen nagyobb szerepet kap az integráció folyamatainak kialakításában. “A centralizáltabb működés, az egységes szabályzatok és folyamatok bevezetése természetesen csökkenti a helyi működés szabadságfokát, de összességében növeli a rendszer működésének hatékonyságát és biztonságát. A részjegytulajdonosok is jól járnak, hiszen a hatékonyabb, versenyképesebb, biztonságosabb működés várhatóan nagyobb nyereséggel jár majd” – vélekedett.

A vezérigazgató szerint az átalakítási folyamat első eredményeit már a jövő év első felében látni lehet majd, a jövő év végére kialakulhat az új működési struktúra, 2015-ben pedig várhatóan az üzleti számokban is megmutatkozik ennek pozitív hozadéka.

Kifejtette: a jelenlegi piaci rész három-öt éven belüli duplázása-triplázása ambiciózus, ugyanakkor reális cél, aminek elérését a jelenlegi banki piaci környezet is segíti, hiszen több versenytárs aktivitása jelentősen csökkent, néhány szereplő a piacot is elhagyhatja.

Arra a kérdésre, mi indokolhatja a gyors értékesítést, ha az integrációs folyamat csak a következő években zárul, Szabó Levente azt válaszolta: vélhetően azért döntött úgy a kormány, hogy el kell indítani az állami tulajdonrész értékesítésének folyamatát, mert a megkezdett változások már nem fordíthatók vissza. Hozzátette, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) részesedését a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében nem értékesítik, így fennmarad az állami jelenlét az átalakulás folyamatában.