Magyarország vezető pénzügyi hálózata jöhet létre

A kormány október 24-én döntött a Magyar Posta Zrt. 25 százalékot el nem érő kisebbségi részvénycsomagjának értékesítéséről a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) részére. A szövetkezeti hitelintézeti integráció, valamint a Magyar Posta között létrejött, kölcsönös tulajdonosi kapcsolattal is megerősített, szoros stratégiai együttműködés révén Magyarország vezető pénzügyi hálózata jöhet létre, országosan több mint 3000 értékesítési ponttal. Az országos lefedettségnek köszönhetően a kisebb településekre is eljuthatnak majd a nagyobb városokban ma már magától értetődő, korszerű banki, befektetési, biztosítási és postai termékek.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) 25 százalékot el nem érő – 25 százalék mínusz 1 szavazatnyi tulajdoni hányadot jelentő – kisebbségi tulajdont szerezhet a Magyar Postában – áll a kormány október 24-i határozatában. Az akvizíciót követően így nemcsak a Magyar Posta vesz részt tulajdonosként a TakarékBankon keresztül a szövetkezeti hitelintézeti szektorban, hanem a szövetkezeti hitelintézetek is tulajdont szereznek a Magyar Postában az SZHISZ-en keresztül. A kisebbségi tulajdon ellenértékét az integrációs szervezet − piaci vagyonértékelés alapján − készpénzben fizeti majd meg az államnak.

Ma számos hazai településen a takarékszövetkezetek, illetve a postahivatalok jelentik az egyetlen lehetőséget a helyi lakosok számára, hogy pénzforgalmi szolgáltatásokat vegyenek igénybe, megtakarításaikat elhelyezzék vagy hitelügyeiket intézzék. A kétoldalú tulajdonosi kapcsolattal is megerősített hosszú távú stratégiai együttműködés célja, hogy a vidéki lakosok, kis- és középvállalkozások és egyéni gazdálkodók ezrei is hozzáférhessenek a korszerű pénzforgalmi, banki, befektetési és postai szolgáltatásokhoz, ezáltal csökkentve azt a hátrányt, amelyet jelenleg a városokban élőkkel szemben elszenvednek.

Ennek megfelelően idővel a posta fiókhálózatában is megjelennek majd a szektor által kínált egységes pénzügyi termékek és szolgáltatások, a Posta profilja pedig fokozatosan a pénzügyi szolgáltatások közvetítése felé tolódik el.  Egymás pénzügyi termékeinek kölcsönös forgalmazásához a jövőben közös háttérrendszerek – elsősorban informatikai rendszer – kiépítésére és működtetésére van szükség, melynek anyagi fedezetét az újonnan létrehozott állami pénzalap, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapja biztosítja.

A posta és a szövetkezeti hitelintézetek hálózatának kombinálása a nagyobb hatékonyság mellett mindkét szolgáltató számára sokkal szélesebb országos lefedettséget biztosíthat. Jelenleg, mintegy ezer hazai településen egyedüli pénzügyi szolgáltatóként vannak jelen a szövetkezeti hitelintézetek, amelyek összesen közel 1.700 fiókot működtetnek, a postahivatalok száma pedig meghaladja a kétezer-ötszázat, így az együttműködés a jövőben az ország meghatározó méretű pénzintézetévé nőheti ki magát.