Lezárult a Takarékbank adásvétele

Augusztus 6-án a Magyar Posta Zrt. átruházta a tulajdonában álló Takarékbank részvényeket a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-re. Ezzel végleg lezárult a Takarékbank 54,83 százalékos részvénycsomagjának értékesítése, minthogy a szövetkezeti hitelintézetek közel 75 százalékos tulajdonában álló társaság az értékpapírok vételárát már korábban megfizette. Az adásvétel lezárását az tette lehetővé, hogy a Fővárosi Ítélőtábla július 8-án visszavonta a Fővárosi Törvényszék korábbi végzését, amelyben az elsőfokú bíróság ideiglenesen megtiltotta a Magyar Posta Zrt.-nek, hogy átruházza a tulajdonában álló Takarékbank részvényeket – közölte a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. törzsrészvényeinek értékesítésére létrehozott Közös Értékesítési Bizottság (KÉB).

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Magyar Posta Zrt. 2014. március 10-én kötött sikeres részvény-adásvételi szerződést a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-vel a Takarékbank összesen 54,83 százalékos részvénycsomagjára vonatkozóan. A tranzakció zárása már korábban megtörtént, a szövetkezeti hitelintézetek közel 75 százalékos tulajdonában álló társaság június 2-án az értékpapírok 9 milliárd forintot meghaladó vételárát megfizette.

Az értékpapírok átruházását a Magyar Posta Zrt. azonban mindeddig nem teljesíthette, mert a Fővárosi Törvényszék – az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) által a Magyar Állam és további öt alperes ellen indított polgári peres eljárásban – április 18-i végzésében ideiglenesen megtiltotta számára, hogy a tulajdonában lévő Takarékbank részvényeket bármely személyre átruházza. Az alperes a döntéssel szemben fellebbezéssel élt, ennek nyomán a másodfokú bíróság a végzést megváltoztatta és a felperes OTSZ ideiglenes intézkedés elrendelése iránti kérelmét elutasította. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy nem álltak fenn az ideiglenes intézkedés elrendelésének jogszabályi feltételei, az elsőfokú bíróság végzése alaptalan volt. Az Ítélőtábla indoklása szerint a „bíróságoknak nincs arra jogszabályi felhatalmazásuk, hogy egy hatályban lévő törvény által biztosított jog gyakorlásától a jogosultat eltiltsák”. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

A Magyar Posta Zrt ezért szerződéses kötelezettségének eleget téve, augusztus 6-án átruházta a tulajdonában álló Takarékbank részvényeket a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-re, így az adásvétel végleg lezártnak tekinthető. A Magyar Állam ezzel a 2013. évi CXXXV. törvényben foglalt kötelezettségeinek megfelelően a Takarékbankban szerzett átmeneti többségét biztosító részvénycsomagját egy szövetkezeti hitelintézeti többségű társaság részére értékesítette.

A Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-ben részt vevő takarékszövetkezetek és elismert takarékszövetkezeti vezetők garanciát jelentenek arra, hogy a szektor megújítása a takarékszövetkezetek valós érdekei mentén és működési sajátosságainak figyelembevételével zajlik majd. A társaság tulajdonszerzése elősegíti az integrációs folyamat felgyorsítását, hozzájárulva ezzel a magyar vidék pénzügyi ellátása biztonságának növeléséhez, a gazdaság fejlődéséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.