Az SZHISZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság ma döntést hozott a takarékszövetkezetek integrációjával kapcsolatban az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség és számos takarékszövetkezet, valamint magánszemélyek által tett kezdeményezések kapcsán, és néhány kisebb kifogástól eltekintve szabad utat engedett a takarékszövetkezeti integrációnak.

Az SZHISZ kiemeli, hogy a törvény konstrukcióját nem kifogásolta az Alkotmánybíróság, és az Alkotmánybíróság által a törvény kapcsán megfogalmazott aggályok a takarékszövetkezeti integráció működését sem érintik lényegesen. Külön üdvözli az SZHISZ, hogy a döntés nyomán kibontakozhat az egyetemlegesség rendszere, és ezzel az egyetemlegesség rendszerébe bekerült takarékszövetkezetek és szövetkezeti bankok a keresztgaranciarendszer védelmében kezelhetik ügyfeleik betéteit. Az SZHISZ mindenben eleget fog tenni az Alkotmánybíróság követelményeinek, és a minta alapszabállyal kapcsolatos alkotmányos követelménynek megfelelően fogja kialakítani az új minta alapszabályokat is.

A mai döntés alapján az SZHISZ reméli, hogy az Alkotmánybíróság további két (veszprémi és fővárosi) egyedi alkotmányossági panasz vonatkozásában hozandó döntése nyomán heteken belül pont kerül a takarékszövetkezeti szektor átalakulásával kapcsolatos jogviták végére és végre megkezdődhet minden takarékszövetkezet és szövetkezeti bank és az OTSZ bevonásával a takarékszövetkezetek tulajdonosainak és ügyfeleiknek is hasznos építő munka és lehetővé válik, hogy a hazai szövetkezeti hitelintézetek az integrációs törvényben lefektetett célok mentén rövid időn belül egységes, minden eddiginél biztonságosabb, az ügyfeleiknek korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, versenyképes pénzügyi csoporttá váljanak.

Jelenleg 18 takarékszövetkezet és bank része az egyetemlegességnek a Takarékbankon és az SZHISZ-en kívül. Ezek a Kaposmenti Takarékszövetkezet, a Pannon Takarék Bank Zrt. Örkényi Takarékszövetkezet, Téti Takarékszövetkezet,a Tompa Takarékszövetkezet, az Érdi Takarékszövetkezet, a Hajdú Takarékszövetkezet, a Hatvani Takarékszövetkezet, Hungária Takarékszövetkezet, Kápolnásnyéki Takarékszövetkezet, Kinizsi Bank Zrt., Lövői Takarékszövetkezet, Mohácsi Takarék Bank Zrt., Pannonhalmai Takarékszövetkezet, Szentgáli Takarékszövetkezet, Szigetvári Takarékszövetkezet, Vámosgyörki Takarékszövetkezet, Zalavölgyi Takarékszövetkezet.  2014. december 10-éig kell jogszabály alapján a többi szövetkezeti hitelintézet felvételéről dönteni.