A Tisza Takarékszövetkezet kizátásával lezárult a szektor megtisztulása

Létrejött a takarékszövetkezetek teljes körű garanciaközössége

Súlyos működési, hitelezési szabálytalanságokat és tőkehiányt tárt fel az integrációs törvény alapján indított szakértői vizsgálat a TISZA Takarékszövetkezetnél. A pénzügyi összeomlás elkerülése és a betétesek védelme érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete december 5-én azonnali hatállyal kizárta a takarékszövetkezetet az integrációból és döntéséről a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot. A TISZA Takarékszövetkezet kizárásával lezárult a takarékszövetkezeti szektor megtisztulása, az elmúlt évtizedekből örökölt problémák feltárása és orvoslása. A Takarékbank Igazgatóságának döntése nyomán december 5-én újabb 39 szövetkezeti hitelintézettel bővült, ezzel 117 tagra nőtt és teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége.

A TISZA Takarékszövetkezetnél szeptemberben hirdetett válsághelyzetet és függesztette fel az intézmény ügyvezetését a Takarékbank Zrt., miután az integrációs törvény alapján indított szakértői vizsgálat súlyos működési szabálytalanságokat és tőkehiányt tárt fel. A krízishelyzetben lévő takarékszövetkezet működésének irányítására és további vizsgálatok lefolytatására átmenetileg két új ügyvezetőt nevezett ki a szektor központi bankja. A további helyszíni vizsgálatok során azonban újabb tőkehiányra, valamint súlyos hitelezési szabálytalanságokra is fény derült, ami nyilvánvalóvá tette: alultőkésítettsége miatt a takarékszövetkezet nem lesz képes a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállítására.

A szakértői vizsgálat megállapította: az intézmény saját tőkéje 2014. szeptember 30-án negatívba fordult, szavatolótőkéjének hiánya meghaladta a 700 millió forintot. Az intézmény kedvezőtlen hitelezési mutatója megállíthatatlanul romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 2014. szeptember 30-án már elérte a 21 százalékot, azaz a törvényben meghatározott plafon közel kétszeresét. A takarékszövetkezet jogszabályokat sértő hitelezési gyakorlata olyan hitelportfólió kialakulásához vezetett, amelynek összetétele kritikus azonnali és jövőbeni kockázatokat rejt magában: lehetetlenné teszi a további tőkevesztés megakadályozását, végső soron a takarékszövetkezet ésszerű piaci eszközökkel történő megmentését.

Az intézmény működési engedélyének MNB általi visszavonását követően az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a takarékszövetkezet biztosított követeléssel bíró betéteseit. A Tisza Takarékszövetkezet mintegy 10 ezer betétese közül mindössze 17 olyan ügyfél van, amely ezen összeghatár feletti betétrésszel rendelkezik. 

A TISZA Takarékszövetkezet kizárásával lezárult a takarékszövetkezeti szektor megtisztulása, a múltból örökölt problémák feltárása és orvoslása. A Takarékbank Igazgatóságának döntése nyomán december 5-én újabb 39 szövetkezeti hitelintézettel bővült, ezzel 117 tagra nőtt és teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége. Ezzel az előzetes terveknek megfelelően létrejött Magyarország legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti szövetsége.

A TISZA Takarékszövetkezet esete újra bebizonyította: a szektor megtisztulása és megújítása érdekében elkerülhetetlen volt az integráción belüli ellenőrzési-felügyeleti rendszer létrehozására, továbbá a szövetkezeti hitelintézeti szektor átvizsgálására. Mára végleg befejeződött az a másfél éve kezdődött vizsgálatsorozat, amely a felelőtlenül gazdálkodó intézmények kiszűrését célozta a korábban – megfelelő integráción belüli ellenőrzési rendszer híján – átláthatatlanul működő szövetkezeti szektorból.